Frankrikes ”vackra epok” är en tid av stora sociala motsättningar, men också en ny blomstringstid för musik och konst. Paris blir platsen för spännande nyskapande, där det akademiska möter det folkliga, historien möter samtiden och där musik och konst färgas av äkta eller förfalskade intryck från avlägsna kolonier.
 
 
1. En återfödd fransk konst?
Tonsättare som Saint-Saëns, Holmès, Massenet och andra försöker skapa ett särskilt franskt uttryck för en ny tid – kanske med oväntad inspiration från Bach, Mozart och Wagner.
 
2. Katolska passioner
Kyrkomusiken blir en viktig plattform för nyskapande hos Franck, Vierne, Widor med flera – inte minst tack vare den store orgelbyggaren Cavaillé-Coll och hans symfoniska orglar.
 
3. Drömmar om kolonin
”Exotiska” kulturer från franska kolonier utmanar och inspirerar: vid världsutställningar, genom konstnärer som Gauguin och Rousseau, och i musik av bland andra Bizet och Delibes.
 
4. Kring Chat Noir och Moulin Rouge
Operetter, revyer och nattklubbar upplever en guldålder med musik från Offenbach till Satie.
 
5. På spaning efter den tid som flytt
Drömmar om det förflutna möter vi i Prousts romansvit, men också när Farrenc, Hahn och andra påverkas av arvet från äldre franska epoker.
 
6. Impressionism och modernism à la française
Harmonier och färgpaletter utvidgas av Debussy, Ravel och Stravinskij, men också – om än i mindre format – av Fauré, Satie och systrarna Boulanger.