Föreläsningar
Ett urval av de föreläsningar som jag gör för Senioruniversitetet i Stockholm, Uppsala och Örebro, Filharmonikernas vänner, Svensk-tyska föreningen med flera.
Föreläsningarna ges ofta både live på plats och digitalt som förproducerade videoföreläsningar.
Du hittar flera exempel under rubriken ”Föreläsningar” i menyn.
Musikaliska kontrafakta – musik ur musik
Det finns musik som fängslat kompositörer och improvisatörer så att de låtit den uppstå i nya former.
När handlar det om ren inspiration och när är andra mekanismer i rörelse?
Anton Bruckner – den osannolike symfonikern
Beundrades som virtuos organist, lärare och kompositör av kyrkomusik – men missförstådd, hånad och motarbetad blev Anton Bruckner när han beslöt sig för att omsätta Wagners musikaliska ideal i elva grandiosa och självutlämnande symfonier. Idag är de dock självklara hörnpelare i alla stora symfoniorkestrars repertoar.
Längs musikens Donau
Känd och okänd musik i olika musikmiljöer längs Europas näst längsta flod.
Ibland har musiken velat spegla nationella särdrag – hos tyskar, österrikare, ungrare, serber och rumäner. Men livet längs Donau visar också hur problematiskt det är att definiera och avskilja nationaliteter där gränser, folkgrupper, språk och identiteter ofta är i ständig rörelse.
Klassiska världsviolinister med rötter i Ukraina
En föreläsning med miniporträtt av violinisterna Isaac Stern, Nathan Milstein och David Ojstrach (samt pedagogen Pjotr Stoljarskij)
i temadagen om Ukraina vid Senioruniversitetet i Stockholm
11 mars 2024.
Bach och barockens musik
Genom besök i katedraler och barnhem, på operatiljor och kaffehus och hos ett antal mindre kända musikmästare under 1600-tal och tidigt 1700-tal närmar vi oss det tidiga 1700-talets fascinerande och alltid lika levande musikaliska gigant: Johann Sebastian Bach.
”Den sjungande musan vid Pleiße” – musikens Leipzig i ljus och mörker
Under 800 år har mer än 500 kompositörer och författare bott eller verkat i staden. Här studerar Goethe juridik och döper staden till sitt ”lilla Paris”. Här ges en tid ut flera böcker än någon annanstans i Europa. Men Leipzig är också platsen en av Europas största militära slag, och folkresningen som ledde till Berlinmurens fall.
Bergen och musiken
Signaler, lockrop och vallåtar har sedan urminnes tider använts för att kommunicera i berglandskap och har inspirerat mängder av musik med motiv från bergen. Alltifrån barockoperans ekande gudar och troll i Bergakungens sal till alpsymfoniernas bjällror och vindmaskiner.
En böhmisk och mährisk rapsodi – fem tjeckiska tonsättare
Konstmusiken från Böhmen och Mähren har genom århundraden bjudit på färgstarka bidrag inom både opera, orkester- och kammarmusik.
Med olika medel har kompositörerna sökt sig fram till en egen röst. Samtidigt har de varit tvungna att kämpa för att bli respekterade i en dominerande tysk-österrikisk musikkultur.