Musikalen blev en av 1900-talets viktigaste former av konst och underhållning. Den har kommit att innebära allt från löst sammanfogade musiknummer till storslaget musikdrama med makt att påverka moral och politik – men alltid med hjälp av fängslande och underhållande sång och dans.

Sex föreläsningar följer musikalens väg från ursprunget som en specifikt amerikansk genre, med Broadway och Hollywood som drivande krafter, till att bli ett världsfenomen med många ansikten.

1. Från Offenbach till The Black Crook
I 1800-talets varietéer, revyer och operetter skapas på båda sidor av Atlanten nya kombinationer av musik och talteater, där sång och dans integreras allt mer i handlingen.

2. Från The Ziegfeld Follies till Teaterbåten
Jerome Kern och andra pionjärer kring ”det glada 20-talet” lägger grunderna till den klassiska amerikanska musikalen, som ger utrymme för både verklighetsflykt och vassa samtidskommentarer.

3. Från Jazzsångaren till Oklahoma!
Ljudfilmens entré i slutet av 20-talet skapar ett spännande växelspel mellan teaterscen och filmduk, som gör musikalen till en viktig tidsspegel under depressionen och andra världskriget.

4. Från Annie Get Your Gun till Sound of Music
Richard Rodgers och Oscar Hammerstein är de främsta bland många skapare av efterkrigstidens stora musikaler, vars höjdpunkter ofta blev klassiker i den stora amerikanska sångskatten, The Great American Songbook.

5. Från West Side Story till Jesus Christ Superstar
Ett krisande Broadway och Hollywood med stigande produktionskostnader och konkurrens från tv söker nya uttryck som kan tilltala rock- och poppubliken.

6. Från Rocky Horror Show till Bollywood och Mamma Mia
Musikalen har dödförklarats många gånger, men tycks alltid återuppstå; i gigantiska internationella stjärnuppsättningar, med skilda karaktärsdrag på olika kontinenter och genom en lekfull självironi, där låtar från kända artisters musikalbum återvinns i musikalform. Vad blir nästa steg?