Non-Stop Dancing 1600

Non-Stop Dancing 1600 vinjett

1973 var det någon på anrika Deutsche Grammophon som fick för sig att försöka nå en större publik genom att remixa ett antal danslåtar från den historiskt intiktade Archiv-etiketten.

Titeln blev ”Non-Stop Dancing 1600” – förstås en medveten anspelning på den tyske arrangören och bandledaren James (Hans) Last omåttligt populära årliga LP-serie Non-Stop Dancing ’64, ’65 osv. (som gavs ut under åren 1965-84).

Spåren hämtades från tidigare utgåvor av danser från medeltid och renässans, spelade av gambisten Josef Ulsamers Ulsamer Collegium och cembalisten Fritz Neumeyers Collegium Terpsichore (från det klassiska albumet ”Tanzmusik der Praetorius-Zeit”), fast nu i skamlöst blandad ordning i förhållande till originalen.

Akademiskt nogräknade göre dig icke besvär när det gäller titeln. Här finns i själva verket dansmusik från ett halvt millenium (1200-1600-tal), även om en hel del är sånt som säkert kunde höras kring sekelskiftet 1600.

Hursomhelst är det fortfarande en rätt oemotståndligt underhållande och välspelad blandning, genomsyrad av musikernas upptäckarglädje, med inte alls så mycket av självupptaget effektsökande klapp-och-klang som vissa kritiker och musikvetare med tiden kom att tycka. Och vilka inspelningstekniker som fanns att tillgå på detta analoga 60-tal!

Liknande poster